Skydda dig och dina grannar mot brand
Varje år omkommer cirka 120 personer i Sverige i bränder, de flesta av dem i samband med bränder i bostäder. Det finns många enkla saker man kan göra för att förhindra brand och för att minska dess konsekvenser. Till exempel hade många liv kunnat räddas om det hade funnits en brandvarnare i bostaden.
Brandvarnare – ett måste
En brand kan växa oerhört fort och eftersom en brand ofta är ljudlös i början kan det vara svårt att upptäcka dem i tid. Därför måste det finnas minst en fungerande brandvarnare per lägenhet (om din bostad är större än 60 kvm bör du ha fler). Det är din enklaste livförsäkring som dessutom är kostnadsfri när du bor hos oss. Det enda du behöver göra är att testa brandvarnaren med jämna mellanrum och se så att den fungerar. Ett bra tips är också att dammsuga brandvarnaren när du storstädar. Smuts och damm kan vara bidragande faktorer till att brandvarnaren slutar fungera.
Släck levande ljus
Glömda stearinljus orsakar många bränder. Använd gärna levande ljus, men gör det med försiktighet och tänk på att alltid släcka ljusen när du lämnar rummet – även om du bara ska lämna rummet en kort stund. Ställ ljusen på ett säkert avstånd från gardiner och annat brännbart. Lämna inte barn eller husdjur ensamma med levande ljus.
Förvara inget brännbart i trapphuset
Trapphuset är en viktig utrymningsväg. En brand där kan få svåra konsekvenser. Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner. Därför måste det hållas rent från brännbart material som barnvagnar, tidningar och kartonger.
Håll vind, källare och garage låsta
Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.
Stäng in branden
Brinner det i din lägenhet – ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.
Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus
Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet! Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut.
Behöver du hjälp? Larma 112
Om du behöver hjälp, ring 112 så får du hjälp av SOS-alarm. Försök att hålla dig lugn och svara på operatörens frågor. Hjälpen blir inte försenad för att du svarar på frågor. Möt sedan upp räddningstjänsten om du kan och visa vägen.
Fler tips och råd på dinsakerhet.se