Så fungerar värmen i lägenheten

När det blir kallare ute får vi många frågor om inomhustemperaturen. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.

Vilken temperatur ska jag ha i min lägenhet?

Mariehus har som mål att lägenheterna ska hålla en temperatur på minimum 20 grader mitt i rummet under dagtid. Som fastighetsägare har vi ett ansvar för att balansen mellan energiförbrukning och värmekomfort hålls på en rimlig nivå och har därför beslutat att hålla cirka 20-22 grader i lägenheterna. Det är den värmekomforten som ingår i hyran.

Vad gör jag om jag upplever att det är kallt i min lägenhet?

Mät gärna temperaturen själv innan du gör en felanmälan till oss. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg. På hösten när vädret slår om och det blir svalare ute känns det ibland lite ruggigt inne, elementen är bara ljumma och man fryser. Då är det viktigt att titta på termometern. Är rumstemperaturen 20-22 grader är faktiskt allt som det ska.

När sätter Mariehus på värmen i husen?

När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Ju kallare det är utomhus desto varmare vatten skickas ut till elementen i din lägenhet. Blir det snabba förändringar i vädret som till exempel när det snabbt blir kallare så hinner inte uppvärmningssystemet med ordentligt och det kan då tillfälligt upplevas som kyligare i lägenheten. Vi har ett centralstyrt uppvärmningssystem för optimal energianvändning och god värmekomfort. Värmesystemet styrs via utetemperaturen och det strävar efter att hela tiden hålla cirka 20-22 grader i din lägenhet.

Varför är mitt element kallt ibland?

När termostaten på elementen känner av att det är 21 grader C i rummet, stängs vattenflödet igenom elementet av. Elementet svalnar tillfälligt och det är därför som elementet ibland kan kännas kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21 grader C så öppnas termostaten igen. På så sätt håller man en jämn inomhustemperatur.

Spelar det någon roll hur jag möblerar?

Ja, det gör det. Undvik till exempel att ställa soffor och hyllor tätt intill elementet. Då får värmen svårt att spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten kan också påverka funktionen negativt.

Min termometer på fönsterbänken visar 16 grader C inne. Vad är fel?

Placeras termometern mot en yttervägg eller exempelvis i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.

Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer det?

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, datorer och andra elektriska saker stängs av kan temperaturen i lägenheten sjunka något.

Behöver man lufta elementen i lägenheten?

Vanligtvis inte. Om Mariehus däremot har utfört något arbete i fastigheten som påverkar rör eller värme kan det medföra luft till systemet. Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset och det kan uppstå ett bubblande oljud i elementen. Ring till oss så hjälper vi dig.

Dela
Senast uppdaterad 29 september, 2020 av Maria Andersson