Mariehus använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.

Kvarteret Eken

Illustrerad bild av Kvarteret Eken

Nytt och gammalt i skön harmoni

Att bygga nytt utmed Mariestads paradgata Drottninggatan krävde eftertanke i stora mått. Här gällde det att harmoniskt smälta in bland alléns alla pampiga sekelskiftesbyggnader.

Kvarteret Eken har blivit högmodernt i varje detalj, utan att göra avkall på respekten för omgivningarna.

Uppdraget gick till Murman Arkitekter

Det har varit en utmaning att gestalta en ny och stolt byggnad som en modern tolkning av sina omkringliggande vänner. Lösningen blev att ta tillvara karaktäristiska inslag från grannskapets former, färger och ytor, samtidigt som vi låter träkänslan vara tydligt närvarande.” /Hans Murman

Historik Om Drottninggatan.

Inspirationsbild med träpanel och skog.

Kvarteret Eken – ett naturligt val

Träinslagen i fasaden avslöjar att kvarteret Eken innehåller ny och spännande teknik. Med Mariestads första höghus i trä går vi ett steg längre än de flesta, med ett långt drivet hållbarhetstänkande.

Produktbild av en bit limträ.

Huset är byggt me stomme av limträ

Miljöeffekterna genom hela byggprocessen är stora – att bygga i trä kan halvera klimatpåverkan jämfört med betong. Så bara genom att välja en lägenhet i kvarteret Eken gör du en rejäl insats för miljön, utan att behöva ge avkall på några bekvämligheter.

Miljöbild på hus i Mariestad.

Kvaliteter utöver det vanliga – i det rätta läget

På Drottninggatan bor du på bekvämt avstånd till det mesta. Med några få minuters promenad tar du dig till centrum eller till vattnet. Se var på karta.

Illustrerad bild av ett inredningsexempel i en lägenhet.

Öppen ljus planlösning

De flesta av de 31 lägenheterna i kvarteret Eken har öppen planlösning, trä- eller klinkergolv i alla rum. Badrummen är helkaklade med tvättbänk, tvättmaskin och torktumlare, med träinslag och handdukstorkar. Köken är välutrustade, med induktionshäll och diskmaskin.

Stora spröjsade fönster som går ända ned till golvet, fönstersmygar i trä och väl tilltagna balkonger och terrasser bidrar till den luftiga, lyxiga känslan – allt i unikt vackra, lummiga omgivningar.

 Det finns även två spännande studiolägenheter och två unika etagelägenheter.

2 rum och kök
3 rum och kök
Studiolägenhet
Etagelägenhet

Övriga utrymmen

Entré
Garage och parkeringsplatser
Övernattningsrum för gäster

2 RUM OCH KÖK
Tvårummarna kännetecknas av en öppen planlösning med mycket effektivt utnyttjade ytor. Rummens proportioner gör dem enkla att möblera – här kommer du att trivas! Planskisserna visar två varianter – motsvarande lägenheter finns även i spegelvänt utförande i andra lägen i huset. Ladda ner alla planlösningarna som pdf.

Planskiss - 2 rum + kök.

 

3 RUM OCH KÖK
Trerummarna på 83 m2 är det rätta valet för dig som är van vid rejäla utrymmen – det kombinerade köket/vardagsrummet på hela 44 kvadratmeter skapar ljus och rymd utöver det vanliga. Balkonger som går runt hörnet ger utblick och sol i flera väderstreck.

Treorna på 72 m2 ger dig också gott om plats, med optimerade ytor där varje kvadratmeter tagits tillvara. Ladda ner alla planlösningarna som pdf.

Planskiss - Tre rum + kök

 

Två Studiolägenheter
Här handlar det om generösa sällskapsytor, dubbla terrasser med både morgon- och kvällssol – och massor av karaktär. Söker du ett personligt boende så har du hittat rätt. Njut av det stora sovrummet, fönstren i tre väderstreck och den eleganta gallerigången – en verklig paradvåning, värdig en paradgata. Studiolägenheterna är med 3 rum och kök. Ladda ner alla planlösningarna som pdf.

Planskiss - Studiolägenhet

 

Två Etagelägenheter
Är du van att bo i villa borde en etagelägenhet passa dig perfekt. Etagelägenheterna är med 2 rum och kök i två plan. Här får du en luftig och öppen umgängesdel på entréplanet med två insynsskyddade terrasser – och ett privat krypin en trappa upp. Mer karaktär än så här hittar du ingenstans. Ett generöst sovrum med stor klädkammare och ett unikt luftigt badrum med både dusch och badkar fulländar lyxkänslan. Ladda ner alla planlösningarna som pdf.

Planskiss - Etagelägenhet

Entré
I den välkomnande entrén är den hemtrevliga träkänslan extra påtaglig. Här finns infällda postboxar och leveransboxar för större paket, här finns det plats för barnvagnar, rullstolar och rollatorer, och härifrån når du också de rymliga förråden på bottenvåningen.
Här finns även ett övernattningsrum som du kan boka när du får långväga besök.

Garage och parkeringsplatser
På gården finns 7 garage och 24 parkeringsplatser – vissa med eluttag för motorvärmare och laddning för elbilar.

Övernattningsrum för gäster
I den välkomnande entrén finns ett övernattningsrum som du kan boka när du får långväga besök.

 

Äldre bild på Drottninggatan i Mariestad.

Drottninggatan – med stolta anor

Mot slutet av 1800-talet var Mariestad fortfarande en mycket liten stad, med drygt tre tusen invånare. Förbi träkvarteren runt domkyrkan sträckte den sig vid den tiden ned till ån Tidan. 
Den industriella utvecklingen gjorde att staden behövde nya tomter och nya byggnader utmed en paradgata värdig en residensstad.
Namnet Kungsgatan var redan upptaget av ett handelsstråk, så den nya, breda avenyn med sina lummiga alléträd och ståtliga byggnader utmed ån fick heta Drottninggatan.

Den blev snabbt en magnet för stadens framgångsrika entreprenörer, offentliga förvaltningar och publika institutioner. Det var stadens bästa läge, punkt slut, och här byggdes villor av ett slag som ingen skulle ha råd att bygga idag.
Det var alltså utmed Drottninggatan som saker och ting hände i dåtidens Mariestad. Här fanns Mariestads Bryggeri och Löfvenskiöldska Hushållsskolan (numera musikskola), här låg stadens första elverk och det första lasarettet, här huserade länsstyrelsen i Landstatshuset (som nu är stadsbibliotek) och så vidare. Och än idag gäller omdömet om läget: bättre finns inte om du vill bo centralt i Mariestad

Inspirationsbild som ger en känsla av värme och bekvämlighet.

Inga måsten – bara möjligheter

Att bo i hyresrätt betyder att våra fastighetsskötare löser saker och ting så att du inte behöver:

    • skrapa, måla, putsa och dona.
    • Skotta snö och klippa gräs.
    • oroa dig för plötsliga extrautgifter.

Men den viktigaste friheten är nog ändå att inte behöva binda några pengar i ditt boende – varken sparade eller lånade. Det ger dig en avundsvärd handlingsfrihet – oavsett om du väljer att placera ditt sparkapital eller att förverkliga dina drömmar!

Karta över Drottninggatan

Senast uppdaterad 21 november, 2019 av Mårten Sondén